1. Kinek segíthet a craniosacralis terápia?
 2. Hogyan zajlik egy kezelés és mennyi ideig tart?
 3. Mit fogok érezni a kezelés alatt?
 4. Hány kezelésre lesz szükségem?
 5. Alkalmazható-e a kezelés más gyógymódokkal egyidejűleg?
 6. Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia gyermekeknél?
 7. Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia terhesség alatt?
 8. Milyen esetekben nem alkalmazható a craniosacralis terápia?
 9. Nincs semmi bajom. Miért érdemes mégis kipróbálni a craniosacralis terápiát?
 10. Érdekel a módszer, de szkeptikus vagyok. Hinnem kell benne ahhoz, hogy hatásos legyen?
 11. Hogyan foglalható össze röviden a craniosacralis terápia hatása?
 12. Hogyan válasszak terapeutát?
 13. Mit tegyek a kezelés előtt és alatt?

1. Kinek segíthet a craniosacralis terápia?

A craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.
A terápia felhasználási lehetősége ennélfogva igen széleskörű.

Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén a craniosacralis terápia hatékony lehet:
Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
Krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
Asztma, krónikus hörghurut, krónikus arcüreggyulladás
Tinnitus (fülzúgás) és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek
Lázas állapotok, fertőzések
Krónikus fáradtság, kimerültség
Stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió
Hormonális problémák
Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés
Motoros koordináció zavara
Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
Műtét utáni működési zavarok
Emésztési zavarok, menstruációs problémák
Terhesség alatti és azt követő problémák, pl. depresszió, adhaesio (letapadás)
Szülési trauma
Csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, pylorus stenosis (gyomorkapu-szűkület), kancsalság, stb.
Gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
Tanulási nehézségek, dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, összpontosítás zavara
Hiperaktivitás
Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai esetén

Vissza a lap tetejére

2. Hogyan zajlik egy kezelés és mennyi ideig tart?

A craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) kezelés alatt a páciens ruhában, kényelmesen fekszik a kezelőágyon, nyugodt, barátságos környezetben. A kezelés elején a terapeuta a páciens testének egyes pontjaira gyengéden ráhelyezve a kezét, különböző testvizsgálati technikákkal megkeresi a problémák forrásának, a tünetek, panaszok okának helyét a testben. Ezt követően főként a koponyán (cranium), a keresztcsonton (sacrum) és a test kötőszövetes rendszerén (fascia) végez finom mikromanipulációt; rendkívül apró és gyengéd mozdulatokkal korrigálja a koponyacsontok mikromozgásait, meghatározza, majd elhárítja a kötőszövetek szabad mozgásának, az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlásának akadályait, hatást gyakorolva ezzel a test minden részére, szervére, rendszerére.

A kezelés során a páciens is tapasztalatot szerez testének öngyógyító folyamataival kapcsolatban, elősegítve ezzel saját gyógyulását.

További kezelések folyamán kerül sor az ún.  SomatoEmotional Release (SER) alkalmazására. A SER célja feloldani és elengedni a testben-elmében-lélekben eltárolt múltbéli traumák káros hatásait és a velejáró negatív érzelmi tapasztalatokat, továbbá segíteni annak felismerésében, miként hat az adott trauma a fizikai és érzelmi egészségre. 

Egy kezelés kb. 50 perc, gyerekeknél - életkortól, problémától függően - kevesebb is lehet. Rendelőnkben az első alkalom - a részletes anamnézisfelvétel és szakmal tanácsadás végett - megközelítőleg 2 órát vesz igénybe.

Vissza a lap tetejére

3. Mit fogok érezni a kezelés alatt?

A Craniosacralis terápia megélése szubjektív, egyénenként változó, és néha igen összetett.

Mivel a terápia során alkalmazott érintés igen gyengéd, de határozott és megnyugtató, általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki, aki CST kezelésben részesül, mély ellazultságról, könnyedségről és nyugalomról számol be, amely átjárja az egész személyt fizikai, mentális és lelki szinten egyaránt, még hosszú idővel a kezelés után is.

Többen elalszanak vagy egy mély, alvás-szerű állapotba kerülnek kezelés közben. Mások az érzések széles skáláját, emlékképeket, fizikai érzeteket, pl. kellemes forróságot vagy csillapító hűvösséget, lüktetést, bizsergést élnek át. A CST kezelések megtapasztalása egyeseknek erőteljes, meghatározó élmény, míg másoknak - különösen az első kezelés alkalmával - szinte eseménytelen, mégis jobban érzik magukat utána.

A Craniosacralis terápiában a kezelések hatása összeadódik így és még azok is, akik az első alkalmakkor csak keveset érzékeltek, fokozatosan egyre mélyebb tapasztalásokat szereznek a későbbi kezelések során.

A terápia hatása nem ér véget a kezeléssel. A szinte azonnali stresszszint-csökkenés, a mély ellazultság és nyugalom érzése mellett további változások tapasztalhatók, ahogy telnek a napok.

A rendelőnkben kezelt pácienseinket egy ún. Tünetnapló kitöltetésével segítjük hozzá, hogy a kezeléseket követő tapasztalataikat, érzéseiket, érzeteiket, panaszaik, tüneteik alakulását, a bennük zajló fizikai-mentális-érzelmi változásokat könnyebben felismerjék és nyomon követhessék.

 

 

Vissza a lap tetejére

4. Hány kezelésre lesz szükségem?

A Craniosacralis terápiában nincs előírt kezelés-szám. A kezelések száma és gyakorisága egyénfüggő; befolyásolja a páciens problémája, annak tünetei, a tünetek fennállásának ideje, a páciens szervezetének reakciókészsége, önkorrekciós képessége és még sok egyéb tényező.

Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére, de sok esetben akár egyetlen kezelés is drasztikus eredményt hoz. A páciensek többsége rendszeresen, heti 1 alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyedévente visszatér egy ún. fenntartó kezelésre, melynek célja a prevenció és az elért megfelelő egészségi állapot fenntartása. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszú távú terápiára, melynek során a kezelések gyakorisága idővel csökken.

Vissza a lap tetejére

5. Alkalmazható-e a kezelés más gyógymódokkal egyidejűleg?

A craniosacralis terápia egy önálló kezelési módszer, amely azonban kiegészítő terápiaként is alkalmazható. Más hagyományos és alternatív gyógymódokkal kombinálva megerősíti azok pozitív hatását és segít a mellékhatások csökkentésében, kiküszöbölésében.

 

 

Vissza a lap tetejére

6. Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia gyermekeknél?

Teljes mértékben. A gyengéd érintések, amelyeket a terapeuta alkalmaz, ezt a gyógymódot az egyik legbiztonságosabb módszerré teszik, amely nyugodtan alkalmazható csecsemőknél, kisgyermekeknél, időseknél, illetve akut fájdalommal járó állapotok esetén is.

Egy jólképzett terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, és segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megelőzésében is.
A terápia igen hatásos csecsemőknél pl. szopási nehézségek, kólika, alvászavarok kezelésében, gyermekkorban pl. krónikus fülgyulladás, asztma, hiperaktivitás és egyéb viselkedésproblémák, különböző félelmek, fóbiák, ágybavizelés, tanulási nehézségek, központi idegrendszeri sérülések, epilepszia, autizmus és sok más betegség esetén is.
Mivel a kezelés igen gyengéd, ez a gyerekekre megnyugtatóan hat és kellemes élményt jelent számukra.

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy 8 éven aluli gyermekek esetén a módszert kizárólag az Upledger Institute Craniosacralis terapeutaképzés-sorozatának gyermekek kezelésére vonatkozó elemét elvégzett hallgatók ill. terapeuták használhatják! Magyarországon mindössze 24 ilyen terapeuta van. Elérhetőségüket és referenciáikat a honlapon feltüntetett telefonszámon kérhetik. 

Vissza a lap tetejére

7. Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia terhesség alatt?

A craniosacralis terápia nemcsak hogy biztonságos, hanem kifejezetten javasolt a terhesség alatt, mert kiegyensúlyozza az édesanya és a magzat idegrendszerét egyaránt, ösztönzi a lelki kötődést, amely egyébként a terhesség és a szülés alatti stressz és trauma hatására könnyen megszakadhat. A terhesség alatti kezelések során az édesanya kiegyensúlyozott craniosacralis rendszere a magzatnak is jelentős mértékben a javára válik.

Vissza a lap tetejére

8. Milyen esetekben nem alkalmazható a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia nem alkalmazható olyan esetekben, amikor az intracranialis (koponyaüregi) nyomás változása vagy enyhe emelkedése instabilitást okozhat. Kontraindikációk tehát: akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi hernializáció, Arnold-Chiari szindróma, akut agyhártyagyulladás.

Vissza a lap tetejére

9. Nincs semmi bajom. Miért érdemes mégis kipróbálni a craniosacralis terápiát?

A terápia fontos szerepet játszik a megelőzésben is. Csökkenti a felgyülemlett stresszt, segít leküzdeni annak romboló hatásait olyan körülmények biztosításával, amelyekben az idegrendszer pihenni és regenerálódni tud. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait.
Bárki számára, akinek az életében jelen van a stressz, hasznos a cranio-sacralis terápia, amely segít egy mély nyugalmi állapot, a jó közérzet és a testi-lelki harmónia elérésében.
Mindenki, aki részt vett már valaha cranio-sacralis terápián, arról számol be, hogy kevésbé fáradékony, jobban alszik és ritkábban betegszik meg, még hosszú idővel a kezelés után is.

Vissza a lap tetejére

10. Érdekel a módszer, de szkeptikus vagyok. Hinnem kell benne ahhoz, hogy hatásos legyen?

A nyitott hozzáállás mindig hasznos, de a Craniosacralis terápia hatékonysága nem függ a páciens módszerbe vetett hitétől.

Kiváló példa erre akár az újszülöttek, csecsemők, akár a versenylovak vagy háziállatok Craniosacralis terápiás kezelése. 

Vissza a lap tetejére

11. Hogyan foglalható össze röviden a craniosacralis terápia hatása?


A craniosacralis terápia általánosan javítja az életminőséget és segít konkrét betegségek, problémák kezelésében is. Elősegíti a balesetekből, sérülésekből, műtétekből való felépülést csakúgy, mint a betegségekből való felgyógyulást. Serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait, csökkenti a stresszt, javítja az immunrendszer működését, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

Vissza a lap tetejére

12. Hogyan válasszak terapeutát?

A craniosacralis terápiát Dr. John E. Upledger dolgozta ki. Az általa 1985-ben alapított amerikai Upledger Institute International (UII) ma a világ legnagyobb egészségügyi továbbképző intézete, melynek magyarországi képviselete az Upledger Institute Hungary (UIH).

Magyarországon a craniosacralis terápia oktatására kizárólag az UIH jogosult. Az itt végzett hallgatók listája mind a nemzetközi (www.upledger.com), mind a hazai (www.upledger.hu) honlapon megtalálható. 

A hallgatók neve mögött található "pöttyök" száma az elvégzett alapképzési szintek számát jelöli. Egy elvégzett szint azonban még nem jelenti azt, hogy az adott hallgató rendelkezik kellő gyakorlattal és tapasztalattal, a terápia végzéséhez előírt engedélyekkel, vagy a 'Craniosacralis terapeuta' cím viseléséhez szükséges szakmai vizsgákkal, mint ahogy azt sem, hogy az illető kezelhet 8 éven aluli gyermeket. Ez utóbbihoz ugyanis további képzési szintek és vizsgák sikeres teljesítése szükséges.

Egy adott hallgatóval kapcsolatban a honlapunkon található e-mailcímen vagy telefonszámon kérhet információt, referenciát.

Az UIH oktatási sikereinek következményeképpen sajnos itthon is egyre nő azok száma, akik képesítés és szakmai hozzáértés, oktatói vizsga és engedély nélkül hirdetnek és tartanak tanfolyamot. Az ilyen képzést végzett egyének lehet, hogy jószándékkal, de jogosulatlanul használják a 'Craniosacralis terapeuta' címet, valamint az ellenőrizetlen forrásból származó technikák jogszerűtlen alkalmazásával veszélyeztethetik a páciensek egészségét és a craniosacralis terápia jóhírét.

Kérjük, szánjon kellő időt arra, hogy megkeresse és kiválassza azt az Upledger Craniosacralis terapeutát, aki mindenben megfelel a szakmai és etikai elvárásoknak, és az Ön igényeinek.

Vissza a lap tetejére

13. Mit tegyek a kezelés előtt és alatt?

Miután kellő időt szánt arra, hogy megkeresse és kiválassza azt az Upledger Craniosacralis terapeutát, aki mindenben megfelel a szakmai, etikai elvárásoknak és az Ön igényeinek, íme néhány javaslat, ami a terápiát még hatékonyabbá és kényelmesebbé teheti:

 

 • Tájékozódjon! Időpontegyeztetés előtt olvassa végig figyelmesen a honlapot!
 • Ha a megbeszélt időpont mégsem megfelelő Önnek, a kezelés időpontja előtt 48 órával bármikor lemondhatja vagy módosíthatja azt, akár hétköznap, akár hétvégén, telefonon, sms-ben vagy e-mailen is. 48 órán belül lemondott vagy áttett kezelés díját azonban ki kell fizetni, ami elsősorban a korlátozottan rendelkezésre álló helyek miatt várólistán lévő páciensek érdekében történik.
 • A hatékony és gyors anamnézisfelvétel érdekében fogalmazza meg pontosan panaszait, gondolja át korábbi betegségek, műtétek idejét, körülményeit, készítsen zárójelentéseiről másolatot!
 • A kezelés napján fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet!
 • A kezelésre kényelmes, laza ruhában jöjjön vagy hozzon magával váltóruhát! 
 • Használja a mosdót kezelés előtt, így végig kényelmesen fekhet a kezelés alatt!
 • Tudassa igényeit, szükségleteit a terapeutával kezelés előtt és alatt egyaránt! Ha például fázik vagy melege van, vagy nehezére esik huzamosabb ideig a hátán feküdni, vagy egy friss műtéti heg még mindig érzékeny, csak szóljon! Tájékoztassa a terapeutát!
 • Ha a páciens gyermek, hozzák el a kedvenc mesekönyvét, színezőt, játékot (kivéve elektromos játékokat)! A kisgyermekeknek nem kell kezelés alatt a kezelőágyon feküdniük. A tapasztalt terapeuta ugyanolyan hatékonyan végzi a kezelést akkor is, ha a gyermek játszik, mesét hallgat vagy akár szaladgál.
 • A kezelés alatt nem javasoljuk a beszélgetést (kivéve ha a terápiás párbeszédet a terapeuta kezdeményezi), fordítsa figyelmét inkább befelé! Figyelje meg a testében végbemenő számtalan apró történést, változást; fizikai érzeteket, gondolatokat, képeket, felbukkanó emlékeket, érzelmeket! A kezelés befejeztével lehetősége lesz tapasztalatait megosztani a terapeutával, aki további kérdéseit is készséggel megválaszolja.
 • A kezelés közben bátran változtathat testhelyzetet, ha kényelmetlen a fekvés, kérhet párnát a feje, térde alá, vagy takarót, ha fázik.
 • Legyen az, aki, úgy, ahogy most van. A kezelés ideje csak az Ön ideje, a terapeuta pedig azért van ott, hogy legjobb tudása szerint támogassa a gyógyulási folyamatot.

Vissza a lap tetejére